Gedung Lawang Sewu Semarang

Semarang

Deze aan de noordkust gelegen havenstad is de hoofdstad van Midden-Java. Semarang heeft ruim 1,5 miljoen inwoners en staat bekend om zijn grote Chinese bevolkingsgroep. Hoewel druk is Semarang veel minder chaotisch dan andere grote steden op Java. Toeristisch gezien is met name de oude binnenstad (Kota Lama) een bezoekje waard. Hier zijn nog diverse gebouwen uit de Nederlandse koloniale tijd te zien. Helaas verkeren de meeste gebouwen in slechte staat. De belangrijkste blikvanger in dit stadsgedeelte is de Gereja Blenduk. Gereja Blenduk, oorspronkelijk gebouwd in 1753, is de voormalige protestantse koepelkerk en tevens de oudste kerk van Midden-Java. De kerk is gemakkelijk te herkennen aan het koepelvormige dak. Een ander opvallend gebouw is Marabunta, datSemarang - Lawang Sewu rond 1854 werd gebouwd. Vroeger was dit het stadstheater   waar toneelstukken werden opgevoerd. Opvallend is het bouwwerk vanwege de twee grote rode mieren (“marabuntah” in de lokale taal) op het dak. Andere bezienswaardige gebouwen in de oude binnenstad zijn onder meer het in Jugendstil opgetrokken treinstation (Stasiun Tawang Semarang) en het postkantoor (Kantor Pos Besar Semarang). Ten zuiden van de Kota Lama ligt het bekende Gedung Lawang Sewu (Javaans voor “duizend deuren”), dat gevestigd is in het in 1904 gebouwde voormalige hoofdkantoor van de Nederlands-Indische Spoorweg Maatschappij. Het prachtige beeldbepalende gebouw is bekend vanwege – de Javaanse naam zegt het al –  zijn vele deuren.

Semarang - Sam Po Kong TempelIn de Chinese wijk (Kampung Pecinan)  is zeker de kleurrijke en zeer goed onderhouden Tay Kak Sie Tempel uit 1771 een kijkje waard. In deze tempel met het blauwe dak worden taoïstische goden vereerd. De robuuste toegangsdeuren zijn versierd met prachtig houtsnijwerk.

Een andere beroemde bezienswaardigheid van Semarang is de Sam Po Kong Tempel (ook wel bekend als Gedung Batu). Deze indrukwekkende tempel ligt vijf kilometer ten zuidwesten van het centrum. De tempel herinnert aan de ontdekkingreiziger Zheng He, die hier in de vijftiende eeuw aan land ging en een moskee liet bouwen. Deze moskee vormt de basis van de latere tempel. Het bouwwerk heeft in de loop van de tijd tal van renovaties ondergaan. Het huidige tempelcomplex omvat vijf tempels en is opgebouwd in een Chinees-Javaans bouwstijl. De hoofdtempel is nu 34 bij 34 meter groot. De tempel is voor veel Chinese Indonesiërs, die het als bedevaartsoord zien, van grote betekenis.