Puncak Pas - Kleurrijke theeplantage  Op de Puncak Pas

De doorgaande verbindingsweg die Bogor en Bandung met elkaar verbindt leidt via een mooie kronkelige bergweg over de alom befaamde Puncak Pas. Hoewel het aanzien van de weg inmiddels door de aanwezigheid van de vele stalletjes enigszins wordt “ontsierd” geldt deze route voor velen – vanwege de schitterende vergezichten over de oneindige rijstvelden en theeplantages – toch als één van de mooiste autoroutes van Java. De letterlijke betekenis van het woord “puncak” is trouwens “top”. De top van de pas ligt op een hoogte van circa 1500 meter. Die top biedt een prachtig panoramisch uitzicht over de omliggende uitgestrekte theeplantages. Zeker ’s morgens is de kans groot dat men Theeplukstershier de theepluksters met hun grote manden en met hun grote karakteristieke zonbeschermende hoeden op de theevelden aan het werk kan zien. Overigens is het – aan de voet van de pas – mogelijk de theefabriek van Gunung Mas te bezoeken. Men kan de plantages bezoeken, terwijl men tijdens een rondleiding tevens het hele thee productieproces kan zien.

Het is mogelijk om vanaf de pas een korte wandeling te maken naar de Telaga Warna. Dit is een klein vulkanisch meertje, waarvan het water al naar gelang de weersomstandigheden van kleur lijkt veranderen. Een andere toeristische trekpleister, even ten zuiden van de Puncak Pas is de prachtige botanische tuin in Cibodas (Kebun Raya Cibodas). Deze in 1862 door de Nederlanders op de hellingen van de Puncak aangelegde tuin vormt een dependance van de beroemde botanische tuin van Bogor.

Omdat het op de Puncak Pas vanwege de hoogte relatief koel is is dit gebied erg populair bij de inwoners van Jakarta en wijde omgeving, die op deze manier de verzengende hitte van de lager gelegen stedelijke gebieden proberen te ontvluchten.  Bedenk dus wel dat de Puncak Pas met name in het weekend en op feestdagen ontzettend druk kan zijn en dat filevorming hier dan zeker geen uitzondering is.