De Prambanan

Weliswaar minder bekend dan de Borobudur maar toch zeker een niet te missen bezienswaardigheid vormt de Prambanan, een tempelcomplex gelegen op bijna 20 km ten oosten van Yogyakarta. Prambanan (eigenlijk: Lara Jonggrang ) is het grootste hindoeïstische tempelcomplex van Indonesië. De tempels werden rond 850 gebouwd. Maar evenals de Borobudur raakten ze na korte tijd in verval. In het begin van de 19e eeuw werden de tempels herontdekt. Diverse restauraties volgden, maar het herstel verliep erg langzaam. Pas in 1953 werd de reconstructie van de hoofdtempel voltooid. Sedertdien vordert de reconstructie gestaag en tot op de dag van vandaag wordt er verder gewerkt aan het herstel van het tempelcomplex.

Reliëf PrambananHet complex bestaat uit een aantal tempels op een verhoogde binnenplaats. Deze binnenplaats wordt op zijn beurt weer omringd door een iets lager gelegen plateau waarop de restanten liggen van 224 kleinere tempeltjes die elk zo’n 14 meter hoog moeten zijn geweest. De drie hoofdtempels zijn gewijd aan de drie belangrijkste hindoeïstische goden: Shiva , Vishnu en Brahma. De Shiva-tempel staat in het midden en is 47 Ramayana Prambananmeter hoog en 34 meter breed. Ten zuiden hiervan staat de tempel gewijd aan Brahma en ten noorden die gewijd aan Vishnu. De hoofdtempels – en dan vooral de Shiva-tempel – zijn voorzien van erg mooie reliëfsculpturen die onder meer het Ramayana-epos verbeelden. Ertegenover staan drie kleinere tempels, gewijd aan Shiva’s stier Nandi, Brahma’s rijdier de gans Angsa en Vishnu’s adelaar Garuda. Een onvergetelijke ervaring is het bijwonen van een avondvoorstelling van het Ramayana ballet (begeleid met gamelanmuziek) in het openlucht theater bij de Prambanan. Een prachtig kleurrijk schouwspel in een schitterend decor met de verlichte Prambanantempels op de achtergrond.

Niet ver van het Prambanancomplex liggen aan de zuidkant op een heuvel de ruïnes van het Ratu Boko Paleis. Op zich is het complex niet echt bijzonder maar het is wel een plek van waar men een mooi uitzicht op de Prambanan heeft en waar de zonsondergang een fraai schouwspel oplevert. Ten noorden van de Prambanan staan ook nog enkele interessante tempels. Eén daarvan is de Sewu Tempel, met zijn tempelwachters. De tempel is zwaar beschadigd  tijdens de aardbeving van 2006.