Op strand van Pangandaran

Hoewel veel inwoners nog altijd leven van de visvangst (de vele kleurrijke vissersboten die men op het strand kan zien liggen getuigen hiervan) ontwikkelt Pangandaran zich meer en meer tot een echte toeristenplaats. Met zijn brede donkere zandstranden en uitstekende surfmogelijkheden wint Pangandaran zienderogen aan populariteit, zeker bij de Indonesiërs zelf. In 2006 werd de plaats getroffen door een zeer zware zeebeving met een kracht van 7,2 op de schaal van Richter. Honderden doden en een gigantische materiële schade waren  het gevolg. Pangandaran heeft zich evenwel wonderbaarlijk snel hersteld van de gevolgen van deze ramp.

Op het vlakbij de plaats gelegen schiereiland ligt het nationale park Penanjung Pangandaran, dat grotendeels bestaat uit secundair regenwoud. Dieren die in het park leven zijn herten, bantengs (soort buffels), neushoornvogels, stekelvarkens, enkele apensoorten en varanen. In het park bloeit ook de zeldzame Rafflesia Padma. Het park is bestaat uit twee delen. Enerzijds is er de jungle en anderzijds het recreatiepark. Het recreatiepark kent een aantal wandelpaden, die bij droog weer goed begaanbaar zijn en die langs en naar een aantal interessante plekken leiden. Zo kan men enkele kleine grotten bezoeken. Of de restanten van een hindoeïstische tempel, Batu Kalde. Of een strand aan de oostelijke zijde van het park. Het mooiste strand van Pangandaran, het witte zandstrand Pasir Putih, ligt aan de westelijke kant van het park.

Op iets meer dan 30 km oostelijk van Green CanyonPangandaran ligt de Green Canyon (“Cukang Taneuh”). Ter plekke sturen gidsen vanaf de aanlegsteiger hun traditionele boten (“ketinting”) naar de schilderachtige ravijn.  Aan weerszijden van de smaragdgroen gekleurde Cijulang-rivier rijzen hoge steile rotswanden en met bomen begroeide hellingen op. Na een klein half uur wordt bij een rots het begin van de spectaculaire kloof bereikt. Vanaf dit punt kan men al zwemmend de kloof verder verkennen, waar de lichtinval en de gestaag neerdalende waterdruppels de natuurlijke schoonheid van de kloof nog eens extra benadrukken.