Arjuna tempels Dieng Plateau

Op een hoogte van meer dan 2000 meter ligt het Dieng Plateau. Het is een vulkanische hoogvlakte ooit ontstaan door de uitbarsting van de Prau-vulkaan en de daarmee gepaard gaande instorting van de kraterwanden. Vanwege de ligging op hoogte is het hier aanmerkelijk koeler dan op de omliggende laaglanden. En niet alleen dat, het is er ook vaak mistig, hetgeen het mysterieuze karakter van deze omgeving trouwens nog eens versterkt.

Tussen de achtste en negende eeuw bouwden Javaanse hindoes hier honderden tempels en maakten van het Dieng Plateau een heilige plaats. De naam is ontleend aan de woorden Di (woonplaats) en Hyang (Goden) en betekent dus “Woonplaats van de Goden”. Van de vele tempels, die hier ooit stonden zijn er nog acht over, waaronder het Arjuna tempelcomplex (ook wel Pandawa tempels genoemd), bestaande uit vijf Shiva tempels. Ze worden beschouwd als de oudste hindoeïstische bouwwerken van Java en zijn dan ook van grote archeologische betekenis.

Maar het Dieng Plateau heeft nog meer te bieden. Want niet alleen Kawah Sikidangde aanwezigheid van de eeuwenoude tempels maar ook de landschappelijke schoonheid maakt een bezoek aan dit gebied de moeite meer dan waard. In het schitterende landschap van bergen, meren en vulkanische activiteit zijn prachtige wandelingen te maken. Bijvoorbeeld naar de tot op enkele meters te benaderen Kawah Sikidang, een vulkanische krater met borrelende en stomende geisers, zwavelbronnen en modderpoelen. Dit bewijst nog maar eens te meer dat het gebied nog altijd een actief vulkanisch gebied is. Een andere attractie in het betoverend mooie en bijzondere landschap van het Dieng Plateau vormt het prachtige Telaga Warna. Een meer dat groenblauw is gekleurd vanwege het zwavelgehalte van het water. Voor degenen die bereid zijn heel vroeg op te staan heeft het Dieng Plateau nog een fascinerend schouwspel in petto. Vanaf het Setieng View Point kan men namelijk – als de weersomstandigheden het toestaan – getuige zijn van een onvergetelijke  zonsopkomst. De zonsopkomst hier is werkelijk van een ongekende schoonheid en men spreekt dan ook niet voor niets van de “Golden Sunrise”.

Zonsopkomst Dieng Plateau