Bromo vulkaan

Voor velen is een bezoek aan de Bromo vulkaan één van de absolute hoogtepunten van een Java-reis. De Bromo, die deel uit maakt van het Tenggermassief, ligt in het Bromo Tengger Semeru National Park. Het is niet de 2392 meter hoge vulkaan zelf die de Bromo tot een bijzondere attractie maakt, maar juist zijn ligging is uniek en onovertroffen. De Bromo vulkaan ligt namelijk samen met een tweetal andere vulkanen  in een gigantische zandzee van 8 bij 10 kilometer op een hoogte van circa 2100 meter. Deze zandvlakte  – de Tengger Zand Zee –  is ooit ontstaan door een uitbarsting van de reusachtige Tenggervulkaan. De zandvlakte is dus feitelijk de krater van deze oude uitgebarsten vulkaan waarop zich nadien weer een aantal nieuwe vulkanen

Stoffige zandzee bij de Bromo                         Bromo - Oost Java


heeft gevormd. Naast de Bromo hebben zich op de zandvlakte de Batok (2470 m) en de Kursi (2581 m) gevormd. Van de drie is de met bomen begroeide Batok niet meer actief. De zandzee wordt op zijn beurt weer omgeven door de grote steil oprijzende kraterwand van de oude Tenggervulkaan. Op z’n allermooist is de Bromo vulkaan en het omringende vulkaanlandschap bij zonsopkomst. Er verzamelen Zonsopkomst bij de Bromozich dan in de vroege ochtend grote aantallen bezoekers om het spectaculaire kleurenspel van de zonsopkomst gade te slaan. Een populair uitkijkpunt om dit onvergetelijke schouwspel mee te maken is de top van de 2770 meter hoge Mount Penanjakan., één van de bergen die de zandvlakte omringd. Besef wel dat het hier ’s morgens vroeg ijzig koud kan zijn. Ook is het mogelijk om via een trap met meer dan 200 treden de rand van de krater van de Bromo vulkaan te bereiken. Vanaf daar kan men in de onrustige krater kijken en van nabij het gerommel horen. En uiteraard is ook vanaf de kraterrand de zonsopkomst en het uitzicht over zandzeevlakte adembenemend mooi.

Overigens wordt het gebied in en rond het nationale park bewoond door het Tenggervolk, nog één van de weinige hindoe-bevolkingsgroepen op Java. Hun aanwezigheid hier zou volgens overlevering het gevolg zijn van de oprukkende islam in de vijftiende eeuw toen veel mensen naar onherbergzame streken vluchtten om hun eigen geloof te kunnen belijden. Voor de Tengerrezen heeft de Bromo vulkaan een bijzondere religieuze betekenis. Zij geloven dat de god Brahma hier verblijft. Eens per jaar komen ze naar de Bromo om offergaven in de vorm van rijst, groenten, kippen en andere voorwerpen in de krater te gooien. In 1993 is aan de voet van de Bromo een hindoetempel (Luhur Poten) gebouwd.

In het zuiden van het Bromo Tengger Semeru National Park ligt nog een tweede vulkanisch complex. Tot dit complex behoort onder meer Mount Semeru, met 3676 meter de hoogste berg van Java.