De Borobudur in volle omvang

Op zo’n 40 km noordwestelijk van Yogyakarta ligt de populairste toeristische trekpleister van Indonesië. De Borobudur (letterlijk: “de tempel van Boeddha op de berg”) geldt als het grootste boeddhistische heiligdom ter wereld. Het is rondom het jaar 800 gesticht. In de periode tot de 10e eeuw was de Borobudur tempel het spirituele centrum van het Boeddhisme op Java. Toen daarna het machtscentrum verschoof van Centraal-Java naar het oosten geraakte de Borobudur in verval.   Tot de 19e eeuw bleef het complex vervolgens verborgen onder begroeiing en as van de omliggende vulkanen. Na de herontdekking in 1814 en de daarop volgende ontgraving werden diverse restauraties doorgevoerd. Met name de ingrijpende restauratie die in de periode 1973-1984 met steun van de UNESCO plaats vond heeft ervoor gezorgd dat de Borobudur veel van zijn oude grandeur heeft teruggekregen.

Borobudur - BoeddhabeeldBorobudur - stoepa's

Het hele tempelcomplex is op een heuvel gebouwd in de vorm van een grote stoepa. Een stoepa is een boeddhistisch bouwwerk dat de relieken van een boeddhistische heilige bevat. De vierkante onderbouw meet 123 bij 123 meter. De hoogte van het monument bedraagt 31,5 meter. Het bouwwerk telt negen etages, waarvan de onderste zes vierkant zijn en de bovenste drie rond, terwijl een centrale stoepa de top van het bouwwerk vormt. Op de bovenste drie etages staan 72 kleine stoepa’s waarin Boeddhabeelden zijn geplaatst. Op de vierkante onderbouw zijn zo’n 1500 prachtige reliëfs te zien over het leven van Boeddha en historische gebeurtenissen en verhalen. Overigens is niet alleen de tempel zelf prachtig, vanaf de hoogste etage is het uitzicht over de omgeving ronduit schitterend.

Borobudur - Boedhabeeld en fraaie rejiëfs  Borobudur: open stoepa             

Enkele kilometers  ten oosten van de Borobudur liggen de boeddhistische Mendut Tempel en Pawon Tempel. Binnen in de Mendut Tempel vindt men drie grote beelden, waaronder een drie meter hoog Boedhabeeld. Op de buitenmuren van deze tempel zijn mooie reliëfs aangebracht