De hoofdstad en regeringszetel van Indonesië, gelegen aan de noordwestkust van Java, telt meer dan 10 miljoen inwoners. In de loop van de tijd heeft de stad meerdere namen gehad: Sunda Kelapa, Jayakarta, Batavia en Djakarta en sinds 1972 Jakarta. Een stad van tegenstellingen. Glamoureuze moderne winkelcentra, koloniale overblijfselen, rijke chique buurten en armoedige sloppenwijken, je kunt het allemaal vinden in Jakarta. Heet, druk en vies zijn vaak de woorden die – en niet geheel ten onrechte – verbonden worden aan deze metropool. Niettemin heeft de stad de bezoeker wel degelijk iets te bieden.
Zo is in het noorden van Jakarta de bedrijvige oude haven Sunda Kelapa zeker een kijkje waard. Hier kunnen nog de traditionele en fotogenieke houten Buginese schoeners worden bewonderd, die voor het goederenvervoer tussen de diverse eilanden worden ingezet. Ook zijn hier nog enige historische gebouwen uit de VOC-tijd te vinden zoals de oude wachttoren (“Uitkijk”) en de voormalige pakhuizen, waarin thans het scheepvaartmuseum is ondergebracht. Achter dit museum wordt de lokale (vis)markt, de Pasar Ikan, gehouden. Niet ver van de Sunda Kelapa ligt in Oud-Batavia het Fatahillah Plein, dat in de koloniale tijd het bestuurscentrum van Batavia vormde. Rondom dit plein staan diverse historische koloniale gebouwen. In enkele daarvan zijn thans interessante musea gevestigd. In het oude uit 1626 stammende stadhuis van Batavia is het Historisch Museum gehuisvest. In een ander oud koloniaal gebouw is in het Wayang Museum een grote collectie wajangpoppen te zien. In het gebouw van het vroegere Paleis van Justitie is nu het Museum voor Schone Kunsten gevestigd.
Het centrum van Jakarta bevindt zich rondom het Medan Merdaka (Vrijheidsplein), het vroegere Koningsplein. In het midden van dit vierkante plein staat het Monumen Nasional (in de volksmond Monas). Deze in 1964 opgerichte marmeren obelisk is 137 meter hoog en herinnert aan de strijd voor de onafhankelijkheid van Indonesië. Rondom Medan Merdaka staan nog tal van gebouwen uit de koloniale tijd, waaronder het presidentieel paleis en het Nationaal Museum. Ten oosten van het plein staat de Istiqlal-moskee, de grootste moskee van Zuid-Oost Azië.