Angkot

Het 2,5 miljoen inwoners tellende Bandung is de hoofdstad van West-Java en de informele hoofdstad van de Soendanezen, de grootste bevolkingsgroep van deze Javaanse provincie. Vanwege het mondaine karakter stond de stad vroeger ook wel bekend als het “Parijs van Java”. Door de enorme groei van de stad en de daarmee gepaard gaande verkeersdrukte is dit karakter evenwel verloren gegaan.

Toch zijn er in Bandung nog wel enkele fraaie koloniale bouwwerken uit die
Bandung - Gedung Satevroegere tijden van pracht en praal terug te vinden, zoals het Gedung Sate en het Gedung Merdeka. Daarnaast zijn er mooie art deco gebouwen te zien zoals het bekende Hotel Savoy Homann, het Grand Hotel Preanger en het Jaarbeursgebouw. Vandaag de dag is Bandung een echte studentenstad met meer dan 25 universiteiten en hogescholen. Daarnaast staat de stad bekend als het textielcentrum van West-Java. Veel Indonesiërs – maar ook Maleisiërs en Singaporezen – komen hier dan ook voor de Factory Outlet Stores, waar goedkoop kleding kan worden gekocht.

Een leuke ervaring is het bijwonen van een Angklung-voorstelling op de school van Pak Udjo. De angklung is een muziekinstrument bestaande uit holle bamboepijpen van verschillende lengte in een frame die zijdelings heen en weer worden bewogen om geluid voort te brengen. De voorstelling die op de school van Pak Udjo wordt gegeven omvat zowel Soendanese muziek- als dansdemonstraties.

Tangkuban Perahu

Omgeven door bergen en vulkanen heeft Bandung een aantal aantrekkelijke toeristische trekpleisters in de nabijheid. Ruim     30 km ten noorden van Bandung ligt de nog altijd actieve vulkaan Tangkuban Perahu. De kraterrand van deze 2084 m hoge vulkaan is zelfs per auto te bereiken. Vanaf de rand heeft men een prachtig uitzicht op de dampende krater. Niet ver van deze vulkaan ligt te midden van uitgestrekte theeplantages het dorp Ciater. Ook hier kan men veelal theepluksters met hun karakteristieke hoeden en manden aan het werk zien. Voor wie meer wil weten van het thee productieproces behoort een rondleiding door de hier gevestigde Walini theefabriek tot de mogelijkheden. De meest bekende attractie van Ciater vormen evenwel de Ciater Hot Springs, waar men ontspanning kan zoeken in één van de vulkanische warmwaterbaden.